Banány jsou mezi dietology ožehavé téma. Někteří odborníci je doporučují jako skvělý zdroj vitamínů a vlákniny, jiní je zakazují, kvůli vysokému obsahu cukru. Víte, kdy je tedy vhodné jíst banány? A jestli není lepší se jim úplně vyhýbat? V tomto článku vám prozradíme, kdy konzumovat banány, aby vám prospěly a mohli jste si je dopřát naprosto bez výčitek.
Jaké jsou druhy banánů?
Každý si při slově banán vybaví mírně zahnutý žlutý plod. Věděli jste ale, že existuje až 1000 různých odrůd banánu? V našich podmínkách koupíte nejčastěji běžné ovocné banány, potom červené banány s tmavou slupkou, baby banány, tedy menší plody s tenkou slupkou a vyšším obsahem cukru nebo jablkové banány, které jsou chuťově sladké a zároveň mírně kyselé.
Běžný ovocný banán se ale dále dělí podle stupně zralosti. Rozlišujeme 7 stupňů, kdy nejnižší stupeň je banán zelený a stupeň sedm je plně zralý s hnědými skvrnami na slupce. V obchodech byste měli narazit na banány stupně 4-5, tedy ještě zelené či lehce nazrálé. Různé úrovně zralosti potom ovlivňují obsah cukru a škrobu v banánu.
Kdy jíst banány?
Bez ohledu na jejich zralost platí, že banány je lepší konzumovat vždy ráno nebo v dopoledních hodinách. Protože obsahují velké množství cukru, je vhodné se jim odpoledne nebo večer vyhýbat. Výjimkou je období po tréninku, kdy potřebujete doplnit energii a elektrolyty. Draslík a hořčík obsažený v banánech pomohou vašim svalům s regenerací. Banán je tak považován za skvělou po tréninkovou svačinku.
Čím jsou banány prospěšné našemu zdraví?
Jak už bylo naznačeno výše, banány nejsou jen chutné, ale jsou pro náš organismus také prospěšné. Banán obsahuje tryptofan, pomocí kterého se vytváří v těle serotonin (hormon štěstí) a dále obsahuje vitamín B6 působící proti úzkosti a špatné náladě. V banánech najdeme mimo jiné i antioxidant dopamin, který pomáhá proti stresu a stárnutí buněk.
Zralé banány také obsahují vlákninu, která pomáhá obnovovat správnou funkci střev, nebo draslík užitečný pro zdravé srdce. Samozřejmě nesmíme zapomenout na vitamíny A, B, C a E, železo a hořčík. Ze 100 g banánu také získáte zhruba 81 kcal, 1,5 g vlákniny a 18 g cukru.
Jaký je rozdíl mezi zralým a zeleným banánem?
Nezralé banány obsahují vysoké množství škrobu, nazývaného odolným škrobem. Tento škrob může u některých lidí způsobovat problémy s trávením a nadýmáním. Ocení ho ale střevní bakterie, kterým pomáhá udržovat zdraví tlustého střeva. Pomáhá také lépe absorbovat do těla některé živiny, hlavně vápník.
Zelené banány jsou také vhodnější pro lidi, kteří mají cukrovku. V průběhu zrání se totiž škrob mění na cukr. Zelené banány mají glykemický index 30 na rozdíl od zralých banánů, které dosahují indexu 50 až 60. Zralé banány jsou pak snadněji stravitelné, a navíc mají vyšší hladinu antioxidantů.
Kdy konzumovat banány a v jaké formě si je můžete dopřát?
Výše jste se dočetli o mnoha výhodách banánů, které pro většinu lidí převáží nad vyšším obsahem cukru. Už víte, že banány je vhodné jíst hlavně v ranních hodinách a že se hodí i pro doplnění energie po tréninku. Ne vždy je ale praktické mít s sebou v tašce zralý banán. Představte si situaci, kdy chcete zdravou svačinku dopřát svému dítěti a ono takový banán v tašce na pár dní zapomene. Naštěstí čerstvý banán není jediná možnost, jak banány konzumovat.
Sušené banánové chipsy jsou skvělou alternativou čerstvých banánů. Balení sušených banánů pak můžete snadno vzít ze spíže na cestě do práce nebo přibalit ke svačině do školního batohu svého potomka. Jsou praktické i při přípravě smoothie, kdy se nemusíte zdržovat s krájením a můžete tak připravit rychlou svačinku během pár minut. Preferujete k snídani ovesnou kaši? Proč si ji nevylepšit právě sušenými banány a pro obměnu chuti přidat ještě ořechy nebo mandle, které z vaší jednoduché snídaně vykouzlí vyvážené jídlo a ten pravý začátek vašeho dne.