Každý jednotlivý příslušník superfood rodiny vám přinese něco jiného a dodá vašemu tělu vitamíny, minerální látky a spoustu dalších zdraví prospěšných látek, o kterých se vám ani nesnilo.
Otevřete dveře a přivítejte:
- Chia semínka neboli šalvěj hispánskou. Mohou být zlatavé barvy nebo hnědá. Vážou vodu, a proto jsou vhodná při dietách a podporují hubnutí, jelikož vám dodají pocit sytosti. Obsahují omega 3 mastné kyseliny, které organismus zužitkuje ke zdokonalení imunitního systému, správnému vývoji mozku, ozdraví srdce a podpoří pružnost cév. Nezanedbatelný je obsah manganu, hořčíku, fosforu, železa, vápníku a vlákniny.
- Góji jinak kustovnici čínskou, což jsou drobné červené usušené plody ve tvaru jadérek, které na vzduchu vlhnou a měknou. Pro děti jsou výtečné jako přísada do jogurtů anebo do nápojů. Obsahují velké množství polysacharidů, které mají zajímavé antioxidační účinky. Nepřehlédnutelný je vysoký obsah vitamínů B 2 a C, selenu a železa. Pro ty, kteří mají problém s nedostatkem červených krvinek, je na trhu vysoce ceněná himalájská za studena lisovaná šťáva s góji. Podporuje vstřebávání železa do krve, zvyšuje imunitu a dodává energii.
- Mořské ryby. Zde není asi nutno zdůraznit, že bychom je měli jíst minimálně dvakrát týdně pro obsah jodu a omega 3 mastných kyselin. Mezi další benefity patří například nízký obsah cholesterolu a naopak vysoký obsah bílkovin.
- Zelené potraviny, mezi které řadíme mladý zelený ječmen, spirulinu, chlorelu. Zvyšování imunity, detoxikace organismu přírodní cestou.
- Hlíva ústřičná snižuje cukr v krvi a cholesterol, vykazuje antioxidační účinky, podporuje silnou imunitu, zvyšuje tvorbu červených krvinek.
- Borůvky léčí střevní potíže, snižují cholesterol. Mají výrazně protizánětlivé a dezinfekční účinky. Snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a diabetu druhého typu.