V dnešní době je to zcela bezpečný nákup, a navíc podpoříte regionální pěstitele ovoce a zeleniny. Plody se k vám na stůl dostanou v bio kvalitě, a navíc voní čerstvostí a jsou nadupané vitamíny, minerály a dalšími zdraví prospěšnými látkami. V podzimních plískanicích a nevlídném počasí, které vyvolává nepříjemné alergie, nachlazení a rychle se množící chřipky, je přísun vitamínů více než žádoucí. Plody jsou přepravovány na mnohem kratší vzdálenosti, než například banány a ananasy z jižní polokoule. Tím si zachovávají své úžasné vlastnosti, které neztrácejí dlouhou nepřirozenou přepravou.
Aby do českých krajů doputovaly plodiny z druhé strany světa v pořádku, bývají častokrát chemicky ošetřované, jsou sklízené ještě nedozrálé, protože dozrávají až cestou v přepravních boxech, kde je regulován přísun kyslíku, umožněno odvětrávání etylénu, které vylučují právě banány. Plodiny cestují až měsíc v kontrolované atmosféře, o přirozeném dozrávání si mohou nechat zdát. A my pak kupujeme v zimě nádherné barvami skvoucí se plody a nepřemýšlíme už o tom, jak je možné, že – ač cestovaly dlouhé týdny – vypadají stále nádherně. Jenže jaksi nechutnají. Jahody zakoupené v zimě ve velkoprodejnách sice voní, ale chutí se jahodě utržené ze zahrádky zdaleka nepodobají. Je smutné, že leckdy sami kupující již neznají nebo možná už ani nezažili pravou chuť ovoce. Jak chutná čerstvě utržené rajské jablíčko anebo právě ta červená s láskou vypěstovaná jahoda.
Zvykli jsme si mít všechno a vždy a někdy i za každou cenu. Lidem se už nezdá divné, že v zimě mohou jíst ananas, banány, rajčata z uměle přisvětlovaných skleníků. Je načase vrátit se k praktikám našich babiček a nakupovat ovoce a zeleninu, která je z lokálních zdrojů a pěstovaná v přirozených podmínkách. Nemáte možnost skladování a vlastních výpěstků? Obraťte se na české pěstitele, podpořte jejich snahu a úsilí a zkuste si třeba objednat fresh bedýnku plnou zdravých pochutin.