Potravinové alergie jsou v dnešní době velice rozšířené a potkávají čím dál víc lidí. Vaše zdraví je tak ohroženo. Můžete je mít od narození. Ale mohou se dostavit i v dospívání nebo v dospělosti. Zkusíme vám v tomto článku přiblížit, jak těžký je život s některou potravinovou alergií. Jelikož je jich hodně budeme se dnes věnovat alergii na mléko a mléčné výrobky. Nedokážete si představit život bez jogurtu, tvarohu, mléka, sýra a dalších potravin. Snídaně bez bílého jogurtu s ovocem vám nahání strach? Nebojte, první měsíce budou těžké, ale postupem času si zvyknete a přizpůsobíte. Existují dva druhy alergie, které si lidé velmi často pletou. První je Intolerance enzymu laktázy, kterou vaše tělo mělo běžně produkovat. U vás je to bohužel jinak a tento enzym se netvoří. Tento enzym slouží k rozkladu mléčného cukru, který je obsažený v různém množství v mléčných potravinách. Jelikož vaše tělo enzym nevytvoří, nedochází k rozštěpení a vás mohou trápit silné průjmy, bolesti břicha, nadýmání, nevolnost a další. Jedinou vaší možností je vynechání mléčných produktů, ale to není jednoduché. Spoustu potravin používáte každý den jako je máslo, mléko, smetanu na vaření nebo ke šlehání. Když si vaříte sami je to jednoduché, nahradíte veškeré mléčné produkty za bez laktózové. Mohou být označeny jako laktóza free nebo značkou mléka ve skle, která je přeškrtnutá. Je to potom ale složitější na místech, kde to ovlivnit nelze. Místa jako jsou restaurace nebo rychlé občerstvení. Když jdete k někomu na návštěvu nebo jsou rodinné oslavy. Málokdo si zvykne dělat pro vás zvlášť občerstvení. V takových chvílích můžete využít léky, ve kterých je tento enzym obsažen. Potravu rozštěpí a vy můžete být klidní a s chutí se najíst.
Druhým typem alergie je alergie na mléko, u které se jedná o imunitní odezvu organismu na mléčnou bílkovinu. V tomto případu je již alergie vážnější a málokdy jí nějak potlačíte nebo se jí nějak vyhnete.