Jak na vlastní bylinkovou zahrádku, kterou byste měli přímo u vás doma? Není na tom nic těžkého, ale bude vyžadovat péči a pravidelnou zálivku. Bylinky jsou při vaření a manipulaci v kuchyni velice důležité. Používáte je při každém vaření. Nebo aspoň tehdy, když je máte po ruce. Čerstvé bylinky jsou velkým zdrojem vitamínů a jedinečných chuťových kouzel. Každá bylinka je trochu jiná jak na vzhled, tak i na chuť a vůni. Některé mají k sobě blíže a jiné naopak vůbec.
Například podobnost meduňky a máte je velmi blízká. Obě rostlinky mají podobný vzhled listů, ovšem jejich vůně jsou odlišné.Meduňka má spíše vůni po citronech zatímco máte je osvěžující peprmint. Tyto dvě bylinky jsou vhodné v letních parných dnech, kdy poslouží jako zdroj osvěžení ve džbánu s citronem, limetkou či pomerančem. Studené osvěžení a skvělá chuť. Mohou se pít ale i horké například čaj z čerstvé máty je naprosto skvělí v kombinaci s kvalitním medem a citronem. Dáme vám pár užitečných rad jak se starat o bylinky a kde je sehnat.
- Bylinky je nejlepší kupovat v zahradnictvích v jarním období, kdy jsou čerstvě naklíčené a mají spoustu síly do života. Nebo si je můžete vypěstovat sami. Nic na tom není. Stačí si jen koupit semínka a vysadit je. Hlavně nekupujte bylinky v supermarketech a obchodních centrech. Tento druh bylinek není určený pro dlouhodobé užívání. Tyto bylinky jsou vypěstované rychle a nemají velké předpoklady na dlouhý život. Většinou vám po pár týdnech hynou, i když se o ně staráte nejlépe, jak umíte.
- V kupovaných bylinkách mohou být škůdci, které vás o bylinky připraví. Je důležité při výběru bylin v zahradních centrech, bylinky dobře prohlédnout. Jak listy, tak stonky a zeminu. Jakmile najdete jen jednoho broučka, můžete očekávat, že se rozmnoží a bylinky vám zahynou.
- Po zakoupení si jen stačí bylinky přesadit do odpovídajících květináčů a máte bylinkovou zahrádku na světě.