Skutečně chytrých nápadů není nikdy dost a kupodivu i velmi jednoduché triky mohou překvapit, jak dovedou například ze zkaženého jídla vytvořit hotový gastronomický zážitek. Většinou jej ale děláme pouze jednou, příště by se nemusel povést k takové dokonalosti.
- Příliš mnoho chilli? Nevadí.
Asi rozhodně takový pokrm nebude vadit někomu, kdo si libuje v hodně ostrých pokrmech, ale co ti ostatní, když nám se tak trochu utrhla ruka s kořením? Tak pár triků je zde i pro ně, aby se mohli v klidu najíst. Záleží na tom, co zrovna vaříme a pokud pokrm snese med, tak nemusíme váhat jej přidat, ostrost se sice úplně nevytratí, ale bude příjemnější na chuť. Kam se hodí smetana nebo víno, tak použijeme tento produkt, obě dvě složky intenzitu pálení zmírní. A když nejde ani jedno, tak brambor, který se nastrouhá najemno, tak vše zachrání.
- Květák nechce zůstat bílý
Ač je to jeho přirozená barva, tak při vaření se jaksi promění. Mnohdy je barva spíš šedavá, což ovšem při další úpravě nijak nevadí. Horší je, když potřebujeme, aby si svoji barvu zanechal. Pokud ale zkusíme jednu celkem nevinnou vychytávku a při vaření přidáme k soli ještě trochu mléka, tak vyzrajeme nad květákem. Jinou možností může být i citrónová šťáva.
- Máslo v lednici je po ránu pro zlost
Zvláště si s ním zkuste namazat čerstvé, měkké pečivo, to je o nervy. Když ale potřebujeme nad ním vyzrát a v klidu posnídat, tak budeme potřebovat keramickou nebo porcelánovou misku, která přirozeně je tak velká, že máslo překryje. Poté do ní nalijeme vařící vodu a chvíli počkáme, až se teplota vsákne do stěn. Poté ji vytřeme a položíme na máslo. Než si pohodlně připravíme další suroviny, máslo se nám umoudří.
- Bramborová kaše jako sluníčko
Tedy abychom to upřesnili, barvou jako žluté sluníčko. To že by měla být teplá, o tom pochyb není. Tady sehrají roli především suroviny, z které se vyrábí a to je odrůda brambor. Pokud přidáme do kaše studené mléko, tak se barva ještě na pohled pohorší. Pokud chceme přece jenom zachovat jasnější a hřejivější podobu, stačí mléko ohřát a pracovat s teplým nápojem. Výsledek potěší.