Pohanka byla v minulosti na stole venkovanů častým jídlem. Kromě dostupnosti byla i levná a chutná. Její původ sahá až do oblasti Střední Asie. U nás se rozšířila už ve 12 století a za několik století byla dokonce velice oblíbenou potravinou, která bohužel časem trochu upadla v zapomnění a teprve módní trendy stravování jako vegetariánství a makrobiotika ji znovu přináší na naše stoly.
A proč se k ní vracet?
• Má vyváženou skladbu aminokyselin, celkem jich má 18.
• Je zdrojem rostlinných bílkovin pro lidi s citlivostí na lepek.
• Pro vysoký obsah škrobu je nejdůležitějším sacharidem.
• Vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin pomáhá snižovat hladinu krevního cholesterolu a preventivně působí proti ateroskleróze.
• Obsah vláknin zaručuje prevenci proti vysokému tlaku.
• Je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu, vitamínu B1, B2 a cholinu, který regeneruje jaterní buňky po poškození alkoholem.
• Je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který ovlivňuje pružnost cévních stěn a má zásadní vliv na onemocnění křečových žil.
• Je velice vhodná k detoxikaci organismu.
• Doporučuje se konzumovat osobám s vředy na dvanácterníku, žaludečními vředy, s nádory ve střevech, při krvácení a při silné a dlouhé menstruaci.
Jednoduchá jídla zvládne připravit i člověk, který není zrovna v kuchyni moc šikovný.
Pohankové placky s mrkvovým salátem
Suroviny k přípravě: 250 g mrkve, 150 g mleté pohanky, 130 ml vody, pár lžic zakysané smetany, 1 vejce, med, citronovou šťávu, sekané vlašské ořechy, jablko, majoránku, pažitku, olej a sůl.
Postup: Vejce rozšleháme a smícháme s pohankovou moukou, majoránkou, pažitkou a solí. Podle potřeby přiléváme vodu, až vznikne těsto, ze kterého lze tvarovat malé placičky. Ty osmahneme krátce (asi 3 minuty na každé straně) na tenké vrstvě oleje. Jako přílohu nastrouháme mrkev a oloupané jablko, přimícháme med, citronovou šťávu a podle chuti můžeme trochu osolit. Dáme do misky a ozdobíme sekanými ořechy a lžící zakysané smetany.