Zálivka je základem gurmánského zážitku. Základním požadavkem dobré zálivky je kvalitní ocet a olej. Na saláty jsou vhodné především vinné octy (bílý a červený). Jeden z nejkvalitnějších je italský aceto balsamico, který má velmi intenzivní chuť a tmavou barvu. Ocet zraje v dřevěných sudech 3-12 let. Do salátu se ho používá velmi malé množství, aby umocnil chuť, ne ji potlačil. Z olejů se do salátů hodí nejvíce olivový olej, zejména z prvního lisování za studena. Je označený jako panenský nebo extra virgine. Zeleninu můžeme ochutit i citronovou šťávou. Kyselé prostředí (ocet, citronová šťáva, zakysaná smetana, jogurt) váže vitamíny rozpustné ve vodě, které se pak v zelenině lépe uchovávají.
Listové saláty musíme před přidáním zálivky důkladně osušit, aby se zálivka vodou z listů nezředila. Zálivka s tukem přilne lépe na suché listy. Vodu z listů salátu odstraníme v odstředivce na salát anebo vložením do utěrky. Listové saláty podáváme hned po přípravě, aby zelenina zůstala křupavá. Zálivky se dává do salátu jen tolik, aby zeleninu ochutila, ne aby v ní listy plavaly. Zálivka by se nesnědla a zbytečně by se nám do ní vyplavily vitamíny.
Octová zálivka
2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa, sůl, pepř
Ocet rozšleháme se solí a pepřem a pomalu přiléváme olej. Podle chuti můžeme přidat cukr, med, hořčici, jemně nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, čerstvé i sušené bylinky.
Citronová zálivka
100 ml vody, citronová šťáva, cukr, sůl, pepř
Vše smícháme.
Majonézový dresink se zelenou natí
100 g majonézy, 2 lžíce jogurtu, trochu čerstvého nebo sušeného estragonu, trochu kerblíku a hrst pažitky a petrželky
Majonézu smícháme s jogurtem a vmícháme velmi jemně nasekané bylinky.
Americký majonézový dresing
150 g majonézy, 100 ml smetany, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžíce brandy, pár kapek tabasca a sůl.
Smíchané přísady necháme chvíli v chladu uležet.
Jogurtový dresink s česnekem
150 g bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, sůl (do jogurtu můžeme přidat trošku zakysané smetany)
Prolisovaný česnek smícháme s jogurtem a podle chuti osolíme.