Obzvláště v současných podzimních plískanicích se vyplatí nakupovat s rozumem. Dávejte přednost čerstvé zelenině a šťavnatému ovoci. Vyplatí se nakupovat plody plné vitamínů u lokálních prodejců anebo alespoň v supermarketech, které odebírají zboží od blízkých českých dodavatelů. A nutno podotknout, že se obchody snaží a již téměř v každém supermarketu naleznete značku z českých lokálních zdrojů. Koupí těchto regionálních produktů „zabijete“ nejen dvě mouchy jednou ranou, ale hned celý roj!
Zakoupením zeleniny a ovoce vypěstovanými v normálních podmínkách a v kraji, kde se jim dobře daří, získáte přirozený přísun vitamínů a minerálů a dalších důležitých látek pro naše zdraví, kterých si naše tělo žádá a kterých není nikdy dostatek. Přírodniny nejsou vyumělkované, nejsou přepravované z velkých dálek přes půl zeměkoule a neztrácejí touto dlouhou dopravou své cenné zlato, čím jsou právě biologicky přírodní látky.
Je již známé a občas probleskne i tiskem zpráva, že na druhé straně světa se sklízí ovoce nedozrálé, a zraje nepřirozeně v bednách na lodích, které je přepravují. Nejsou tak nadupané vitamíny, jako třeba české jablíčko, které pochytá i poslední sluneční paprsky. To banánům, co se týče sluníčka, odzvonilo. Jsou „podtržené“, sklízejí se ještě zelené, navíc jsou chemicky několikrát postřikované, aby právě vydržely dlouhou cestu k zákazníkovi přes oceán.
A vy v dobré víře koupíte pro děti, bohužel, chemicky ošetřené banány s tím, že jsou zdravé. Když už musíte koupit banány, dejte přednost chemicky neošetřeným, a to bio banánům. Nežádoucí postřik totiž slupka nezachytí, ale dostane se i dovnitř plodu.
Dalším důvodem je podpora regionálních pěstitelů ovoce a zeleniny. Produkty, jak už jsme zmínili na začátku článku, nejsou uměle vypěstované, zrají přirozeně, mají svěží chuť a jsou pěstované s láskou a ohleduplností k přírodě.